Noh, suihkulähteestä halusin kuitenkin eroon ja päätin ostaa sellaisen pienen sievän ja valmiin lintujen juoma-altaan. Mutta, mutta, arvatkaapa löytyikö sellaista??!!! Löytyi joo mutta sellaisia muovirihveitä, joita muut saavat kyllä puutarhoihinsa ihan rauhassa laitella, minun kukkapenkkiäni rumentamaan sellaiset eivät sovi. Löytyi pari messinkistäkin, joo mutta sellaisia leipälautasen kokosia, eihän se näy mihinkään minun kuunlinjojeni ym. puskieni keskeltä.
Sainkin sitten ahaa- elämyksen ja päätin tehdä itse. Ensin suunnittelin vajavani sellaisen raparperilehden mallisen mutta eihän sekään näkyisi mihinkään. Suuruudenhulluus nosti päätänsä ja huuteli olkapäältäni, että teeppäs sellainen kunnon valuallas. Ideasta toteutukseen! Hain pari säkkiä kuivabetonia ja päätin käyttää poistuvan suihkulähteen vesiallasta muottina, siihenhän lintuset olivat jo tottuneet. Keskelle piti keksiä kuoppamuotti mutta sellainenkin löytyi Säästökuopasta. Ostin sellaisen metallisen hedelmävadin ja laajensin sitä muoviämpäristä leikkaamillani suikaleilla. Koskapa altaasta oli tulossa melkoisen massiivinen, päätin "raudoittaa" sitä metalliverkolla. Metalliverkoista siis ristikkoa muottiin ja ei muuta kuin betoni päälle. Sitten siihen keskelle kuopan muotti ja kivi painoksi. Seuraavan päivänä purin muotit ja laitoin astian kuivamaan sellaisenaan. Muutaman kerran kastelin valuani kuivamisen aikana halkeilun estämiseksi.
Muutaman päivän kuivatuksen jälkeen tasoitus tasoitteella, koskapa oli saanut päähäni päällystää altaan lattialaatoista paloitelluilla mosaiikeilla. Tasoite tarvittiin, jotta kaikki pienetkin epätasaisuudet saatiin poistettua. Ja tasoituksen jälkeen taas kuivateltiin. Kaiken kaikkiaan valusta päällystykseen kuivatusaika oli noin viikko.
Tuossa tilanne tasoituksen jälkeen ennen pinnoitusta.
Kun sitten saapastelin rautakauppaan kyselemään sopivaa tapaa kiinnittää laattamosaiikkini altaaseen, minulle kerrottiin, että ihan perinteisin liimaus/saumauskeinoilla hommasta ei tule lasta eikä.....Tavallinen saumauslaasti nimittäin ei jaksa pitää seisovaa vettä ja vesi imeytyy saumojen läpi koko valuun ja syksyn tullen jäätyy ja halkeaa. Voihan vattupuska!!! Onneksi ammattilaisilla on aina vastaus ongelmaan, tosin hienoisia hymykareita suupielissä olin näkevinäni, kun kyselin ratkaisua pulmaani. Eli milläs sitten saumaillaan, kun se perinteinen ei toimi??!! SikaFlex on aina ratkaisu kaikkiin ongelmiin, sen olen huomannut jo aikaisemmin. SikaFlexin saumaliimaa siis. Sillä mosaiikin kiinni ja saumaus seuraavana päivänä. Helppoa kuin heinönteko, meilkein. Kyllähän tuon mosaiikin latomiseen meni useampi päivä. Sitten kupin saumaus. Perskuta rallaa, muuten ihan ok mutta saumaliima tarttuu laattoihin kuin silikoni tai oikeastaan tarttuu vieläkin lujempaan mutta päätin kohdata laattojen putsausongelman sitten aikanaan. Onneksi sentään ulkopuolen uskalsin saumata perinteisellä saumalaastilla. Ahkeruus viimein palkittiin ja sain nostaa (= saimme nostaa, koska painoa yli 50 kiloa) uuden uutukaisen lintujen vesialtaan eilen illalla omalle paikalleen kukkapenkkini keskiöön. Nyt voin kaikessa rauhassa keskittyä juuri alkaneeseeen kesälomaani kera lintusten !!!
Vau onpa upea allas! Löysin blogisi juuri ja ihastelen puutarhaasi. Mitenkäs tuo allas kesti viime talven? Minua himottaisi kokeilla jotain betoniaskartelua myöskin...
VastaaPoistaKiitos Susu! Allas on päällystetty tavallisilla sisälaatoista tehdyllä mosaiikilla, joten sen kestävyys ulkotiloissa on aina arvoitus. Viime talven allas kesti todella hyvin vaikka peitinkin sen vain parilla levyn palasella. Parista kaakelinpalasta oli pinta irronnut mutta olin siis positiivisesti yllättynyt. Itse allas kestää kyllä, se on niin vahvasti tehty. Minulla on samoista kaakeleista tehdyllä mosaiikilla päällystettynä myös kasvihuoneeni käytävä laatat ja ne ovat kestäneet jo vuosia ilman minkäänlaisia muutoksia. Eli kyllä uskoisin kestävän ihan ulkonakin, kun suojaa kunnolla ja erityisesti kastuminen/jäätyminen on se joka irrottaa laattapintaa.
Poista